Sayfalar

24 Şubat 2016 Çarşamba

PRAG 

Gezi Tarihi Mayıs 2013


Prag Çek Cumhuriyeti’nin başkentidir ve ülkenin en büyük şehridir. Merkez Avrupa’nın da en büyük kentlerinden olan Prag yüzyıllarca tarih ve kültür merkezi olmuştur. Bunun etkileri günümüzde hala görülmektedir.



Vltava Nehri’nin ortasından geçtiği bu şehir köprüleri, kanalları, mistik havası, mimari eserleri ve orta çağ esintileri ile tanınır. Tarihi kent meydanı UNESCO tarih mirası listesindedir. I. ve II. Dünya Savaşlarına şahitlik etse de şehir olarak çok fazla zarar görmemiştir. Mimari, kültür, sanat, tarih gibi öğeleri bünyesinde harmanlayan Prag, diğer Avrupa ülkelerinden tren yoluyla ulaşılabildiği için de tercih edilen bir kenttir. Avrupa’nın en güzel ve en etkileyici şehirlerinden olan Prag günümüzde en popüler turizm destinasyonlarından biridir. Daha büyük Avrupa kentlerine göre fiyatların uygun olması nedeniyle de her yıl milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Prag Kalesi


Prag Kalesi dünyanın en büyük kalelerinden biri olup, Guinness Rekorlar Kitab' ına göre de dünyanın en büyük antik kalesidir.
Kale içinde görülmesi gereken yerler arasında Eski Kraliyet Sarayı, Aziz George Bazilikası, Aziz Vitus Katedrali, Kraliyet Bahçeleri Resim Galerisi ve Kraliyet Bahçeleri bulunmaktadır.

Aziz Vitus Katedrali 

Prag kalesi içinde bulunan Aziz Vitus Katedrali Prag Başpiskoposluğunun merkezi olan Roma Katolik katedralidir.Katedral 1344 yılında başlanmış ve 1929 yılında Gotik tarzda yapılmıştır.

Aziz Vitus Katedrali

                                                            Aziz Vitus Katedralinin içi



Katedralin içindeki vitraylar muhteşem

Aziz George Bazilikası, Prag Kalesi


Prag Kalesi Resim Galerisi



Karl Köprüsü



Prag' da bulunan Vltava Nehri üzerine kurulmuş olan tarihi köprüdür. Trafiğe kapalı olan köprü geceleri özel olarak aydınlatılır. Gündüzleri köprü üzerinde yoğun bir turist kalabalığının yanı sıra ressamlar ve seyyar satıcılar bulunmaktadır.




Aziz John Nepomuk 

Karl köprüsünün giriş ve çıkışında kuleler vardır. Köprünün üzerinde sağlı sollu 30 tane heykel bulunmaktadır. Bu heykellerin hepsinin ayrı ayrı hikayeleri bulunmaktadır. En ünlüsü ise Aziz John Nepomuk heykelidir. Bu heykelin altında bulunan dokunduğunuzda bu şehre tekrar geleceğinize inanılan köpekli ve kadınlı iki figür motif bulunmaktadır. 
(Bizde köpekli olana dokunduk bakalım tekrar ziyaret edebilecekmiyiz burayı)




Gotik tarzda yapılmış olan bu güzel köprü üzerinde yürüyüş yapmak oldukça keyif veriyor insana.






Barut Kapısı ( Powder Gate )

 Eski şehrin 13 giriş kapısından biri olup eskiden  üst katında  barut saklandığı için Barut Kapısı ismini almış.

Astronomik Saat Kulesi



Prag Eski Şehir Meydanı’ nın en önemli yapılarından olan Astronomik Saat' te her saat başı gerçekleşen animasyon gösterisi Prag' ın yağmurlu havasına rağmen turistler tarafından oldukça ilgi görmektedir. Saatin üzerinde yer alan 12 saat dilimi 12 burcun sembollerini ifade etmektedir. 



Astronomik saat üzerinde tahtadan yapılmış havari figürleri vardır ve bu figürler her saat başı pencerede görünürler. Diğer figürler ise hareket etmeye başlar. Saatin üzerinde 4 tane figür yer almaktadır.Bu dört figüründe anlamı bulunmaktadır.
Elinde ayna olan kibri ve kendini beğenmişliği, kese olan aç gözlülüğü, iskelet olan ölümün gerçek olup her şeyin boş olduğunu ve elinde mandolin çalan ise eğlence ve keyfi sembolize etmektedir.